Biografia de Ramon Casas.

Ramon Casas i Carbó va néixer a Barcelona el 4 de gener de 1866 i morí a la mateixa ciutat el 29 de febrer de 1932. Casas va ser pintor, dibuixant i cartellista i un dels impulsors del moviment modernista i renovadors de la pintura catalana de finals del segle XIX, juntament amb el seu amic Santiago Rusiñol.
Ramon Casas pintant al seu estudi, c.1905.
Com a pintor, cal destacar els grans dots que tenia per als retrats, gènere que li va proporcionar molt reconeixement entre la burgesia barcelonina del moment. Són especialment coneguts els retrats al carbó que realitzà a personalitats de la cultura i la política de l’època.

Casas era fill d’una família benestant, doncs el seu pare, Ramon Casas i Gatell era un indiano de Torredembarra que va fer fortuna a Cuba, i la seva mare, Elisa Carbó i Ferrer, era filla d’una família burgesa catalana. De ben jove va començar a assistir a classes de dibuix i a col·laborar amb la revista L’Avenç. A demés, va viatjar a París per estudiar pintura al taller de Carolus-Duran.
Casas, Autoretrat, 1908.
L’any 1882 va conèixer a través de l’escultor modernista Enric Clarasó, el que es convertiria en el seu gran amic, Santiago Rusiñol, amb qui compartirien viatges, exposicions i trajectòria professional. Mostra clara de la seva estreta relació la trobem reflectida en el quadre que es mostra a continuació, en què s’observa una obra feta pels dos artistes pintada a quatre mans, tot retratant-se mútuament i firmada per ells dos.
R.Casas i S.Rusiñol, Santiago Rusiñol i Ramon Casas retratant-se, 1890. Museu del Cau Ferrat, Sitges.
Com Rusiñol, també realitzà estades a París, vivint al barri de Montmartre i impregnant-se de la cultura bohèmia d’aleshores. D’aquell període destaquen les obres fortament influenciades per l’impressionisme francès, com per exemple Plein Air o Au moulin de la Galette. També conreà la temàtica de crònica social, que inicià amb el quadre La càrrega, tot retractant la realitat social de l’època, convertint-se en tot un cronista dels fets que succeïen a la Barcelona de la fi de segle.
Ramon Casas, Plein Air, 1890. Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona.
Ramon Casas, La càrrega, 1899. Museu de la Garrotxa, Olot.
Ramon Casas, Au Moulin de la Galette, 1892. Museu de Montserrat.
Durant la seva trajectòria, Casas va exposar nombroses vegades a la Sala Parés de Barcelona i també va ser un dels fundadors de la famosa cerveseria Els Quatre Gats, inaugurada d’any 1897. A demés de ser un gran  pintor, també destacà per treballar el gènere del cartellisme, del qual n’era un gran expert. Mica en mica, Casas s’anà posicionant com un dels pintors més cobdiciats de l’època, sobretot per la burgesia barcelonina i especialment en el gènere del retrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada