Món Sant Benet. Sant Fruitós de Bages.

El monestir benedictí de Sant Benet era un conjunt monàstic situat al municipi de Sant Fruitós de Bages i la seva fundació data de l’any 960. Es tracta d’un dels conjunts més ben conservats de l’Edat Mitjana. En l’època de la industrialització, durant la segona meitat del segle XIX s’hi va construir una fàbrica tèxtil al costat i a partir del segle XX, el monestir es va convertir en la residència d’estiu de la família de Ramon Casas i actualment funciona com un complex cultural, lúdic i turístic.
Vista del Monestir de Sant Benet. 
El monestir de Sant Benet va ser posat a subhasta pública l’any 1835 per part de l’Estat, i aquest quedà abandonat. Al costat hi havia una fàbrica tèxtil, de la qual Elisa Carbó Ferrer, la mare de Ramon Casas, n’era sòcia des de 1894. A l’estiu venia amb la família a estiuejar a la torre de l’amo, amb la qual cosa ja es van acostumar al contacte amb aquell indret i va esdevenir un indret quotidià. 
Torre de l'amo de la fàbrica. 
La presència d’una fàbrica tèxtil (avui dia pràcticament ja no en queda res) dóna fe de la importància d’aquest sector a Catalunya, que inicià la seva industrialització cap al primer terç del segle XIX. Això va suposar un procés de transformació tant a nivell econòmic com social, i va canviar per complet la societat, el que confirma una cultura industrial que ha caracteritzat la societat catalana. En l’actualitat i gràcies als esforços de diverses institucions que han reivindicat el valor de les restes materials de la industrialització, s’ha aconseguit que aquest patrimoni comenci a considerar-se com un element d’identificació cultural de la societat.
Ramon Casas, El pare i la mare del pintor.
Elisa Carbó Ferrer provenia de família burgesa dedicada al comerç colonial i de la indústria tèxtil catalana. L’any 1907, Elisa comprà el monestir i el va convertir en residència d’estiueig, d’acord amb els cànons burgesos de l’època, doncs quan arribava el bon temps, deixaven la ciutat i es traslladaven a ambients més rurals, cercant la tranquil·litat i la natura que no tenien a ciutat. La família passava llargues temporades a Sant Benet, sobretot Ramon Casas amb la seva parella Júlia Peraire, on va pintar molts quadres amb les estances del monestir com a protagonistes, com per exemple la de Júlia al claustre del monestir l’any 1923.
Ramon Casas, Júlia Peraire al claustre del monestir, 1923.
Quan Elisa compra el monestir, aquest es va haver d’adaptar com a residència, tasca que va dur a terme l’amic de la família Josep Puig i Cadafalch, gran arquitecte modernista i important polític i historiador. Cadafalch va seguir els preceptes del catalanisme de l’època, què cercava els seus orígens en la història i sobretot en l’art romànic, que precisament s’estava descobrint en aquella època. És per aquest motiu que l’arquitecte volgué remarcar l’aspecte romànic del monestir, per tant va desmuntar el retaule barroc i demés elements no romànics i els reutilitzà per elaborar mobiliari de la casa, com els capçals de llit. També li donà un aspecte modernista, estil en el què estaven immersos la família Casas, i que es pot observar en la decoració (rajoles, ferros forjats...) o les galeries modernistes amb columnes, enrajolats i bigues típiques de l’estil.
Estança de la vivenda amb mobiliari reaprofitat.
Interior de la galeria modernista, Món Sant Benet.
Després de la mort d’Elisa Carbó l’any 1912, la propietat del monestir fou dividida entre els tres fills i anà passant de generació en generació fins els anys seixanta del segle XX, moment en què la Fundació Caixa Manresa el va comprar i s’inicià un procés de recuperació i de creació d’un complex cultural i lúdic, amb el nom de Món Sant Benet. Aquest complex està format per la Fundació Alícia, l’Hotel Món, un centre de convencions i el monestir rehabilitat i museïtzat per tal de realitzar-hi activitats i visites guiades. Si voleu aprofundir sobre com era la vida quotidiana de la família de Ramon Casas al monestir, s’organitzen visites guiades, com per exemple “Un dia a la vida de Ramon Casas”.

Localització: https://goo.gl/maps/5Flcy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada