Museu Industrial del Ter. “Colònia Rusiñol”. Manlleu.

El Museu Industrial del Ter, situat a la vora del riu Ter al seu pas per Manlleu (Osona) i que ocupa l’espai de l’antiga fàbrica de Can Sanglàs, ofereix exposicions i activitats per conèixer la industrialització d’aquest indret, representatiu pel tèxtil i les construccions mecàniques. Molt a prop del museu es troba “Can Remisa”, coneguda popularment com la “Colònia Rusiñol”. 
Museu Industrial del Ter, Manlleu. 
Manlleu es va convertir al darrer terç del segle XIX en un dels principals nuclis cotoners de Catalunya i aquesta fou la principal activitat industrial, gràcies a l’energia hidràulica i la construcció d’un canal industrial. Al peu del Ter s’hi van construir moltes fàbriques de riu i colònies, i a demés, gaudien d’una excel·lent xarxa de comunicacions terrestres, fet que propicià el desenvolupament de nombroses colònies, especialment a partir del segle XX.
Can Remisa o "Colònia Rusiñol". 
Una colònia industrial era un conjunt d’equipaments i edificis creat amb l’objectiu de proporcionar mà d’obra i suport logístic a una activitat industrial. Normalment estaven allunyades de nuclis de població, i comptaven amb habitatges pels propis treballadors i tots aquells serveis que necessitaven per a la seva vida quotidiana: escola, església, economat, etc... El sistema  de relació i organització social de les colònies garantia una gran absència de conflictivitat laboral, al contrari del que succeïa a les fàbriques situades en nuclis urbans, on existia major consciència de classe i de reivindicació dels seus drets laborals. 
Vista de la colònia a principis del S.XX. 
A demés, les seves condicions laborals eren molt dures, doncs els nens començaven a treballar des de ben petits i el destí de la majoria de generacions de treballadors era condemnat a viure sempre dins de la colònia. Aquesta forma organitzativa és originària d’Anglaterra, i a Catalunya es produí una enorme expansió de colònies industrials, especialment tèxtils.

Can Remisa fou construïda el 1860 per iniciativa de Josep Dulcet i Remisa, i constava d’una fàbrica de filatures i també s’hi van edificar les cases dels treballadors, de les quals avui dia ja no en queda cap. La família de Rusiñol adquireix la fàbrica el 1879 i seguí en propietat fins l’any 1940. La colònia Rusiñol fou heretada per Santiago Rusiñol, i dirigida per ell durant molts anys, però finalment la va confiar al seu germà Albert.

La casa residencial de la família Rusiñol a la colònia va ser anomenada “Cau Faluga”, en motiu d’una de les cases que l’artista féu derruir per construir el Cau Ferrat de Sitges. De l’edifici destaca la sala principal, amb una llar de foc de grans dimensions i esculpida per Enric Clarasó entre 1893 i 1895.
Cau Faluga, o torre de l'amo de la colònia. 
Si ho desitgeu, podeu realitzar una visita guiada, a la “Colònia Rusiñol”, on podreu conèixer molts aspectes que giraven al voltant de la vida en una colònia industrial catalana, com els econòmics, socials i polítics, així com la visita als edificis més singulars que formaven part de tota colònia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada