Hotel España (C/Sant Pau, 9-11). Barcelona.

L’Hotel España és un dels establiments hotelers més antics de la ciutat. Fundat l’any 1859 amb el nom de Fonda España, passà a anomenar-se Hotel España a partir de l’Exposició Universal de 1888, doncs era una paraula d’origen francès que donava més categoria.
Façana de l'Hotel España. 
En l’arquitectura i la decoració de l’hotel s’hi pot observar el concepte d’art total que promovia el moviment modernista. Aquest precepte va prevaler entre els artistes modernistes en considerar l’art com una sola unitat suprema i creadora que s’expressa amb tècniques molt diverses i per això trobem la voluntat d’integració en una sola obra de disciplines diferents. El artistes modernistes es converteixen doncs, en polifacètics, en artistes globals.
Hotel España, Sala de tertúlies
Aquest concepte queda perfectament reflectit en l’hotel, quan a partir de 1898 i fins 1903 s’inicien una sèrie de reformes encapçalades per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, on s’inclou en el projecte decoratiu la col·laboració d’artistes de l’època que gaudien de gran reconeixement, com Ramon Casas, qui s’encarregà de realitzar els esgrafiats de temàtica marina del menjador, conegut a l’època com “La Peixera” i actualment com el Saló de les Sirenes. L’escultor modernista Eusebi Arnau, que elaborà una xemeneia d’alabastre de cinc metres d’alçada a la Sala de tertúlies.
Hotel España, Saló de les sirenes
Detall de l'esgrafiat del Saló de les sirenes.
Així doncs, les tres grans arts que són l’arquitectura, l’escultura i la pintura queden perfectament integrades en un tot i donen com a resultat una petita joia del modernisme català de principis del segle XX que encara es conserva en perfecte estat. Les sales modernistes es poden visitar lliurement sempre que es demani permís a recepció, però per a aquells visitants que ho desitgin, l’Hotel España organitza visites guiades, on es podrà conèixer la història de l’establiment i fins i tot adquirir un llibre sobre aquest emblemàtic hotel.

Localització: https://goo.gl/maps/40OeH

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada