Sala Parés (C/Petritxol, 5). Barcelona.

La Sala Parés és tot un referent a Catalunya i a la resta de l’Estat Espanyol, doncs és la galeria d’art més antiga del país, inaugurada el 13 de març de l’any 1877 per Joan Baptista Parés. La galeria va tenir una funció important pel que fa a la difusió de l’art català de finals del segle XIX i principis del segle XX.
Exterior de la Sala Parés. 
Des d’aquesta galeria es difonia la pintura burgesa destinada a decorar els nous habitatges que es construïen a l’Eixample, que tot just començava la seva expansió. La Sala Parés va servir a les noves generacions d’artistes plàstics per trencar amb el conservadorisme de l’art acadèmic d’aleshores, i es van donar a conèixer gràcies a aquesta sala, com per exemple els nostre protagonistes Casas i Rusiñol. La galeria tampoc va ser el ser el centre del modernisme però una bona part d’aquest moviment, dels artistes que el conformaven, van desenvolupar la seva activitat en aquesta sala.

Exposició de pintura a la Sala Parés, l'any 1916. 
Inauguració a la Sala Parés, l’any 1905. 
Les exposicions més significatives d’aquella època van ser les que van realitzar conjuntament Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Enric Clarasó, com es pot observar en la fotografia, que data del 1890, el dia de la primera exposició col·lectiva. Els tres artistes van seguir realitzant exposicions tant individuals com col·lectives i aquestes últimes van deixar de fer-les quan un dels seus components, Santiago Rusiñol, morí l’any 1931.
Primera exposició col·lectiva de Casas, Rusiñol i Clarasó, l'any 1890.

Les pintures de Casas i Rusiñol provocaven crítiques obertes i favorables, però també hi havia altres sectors més conservadors que no van entendre el camí renovador del seu estil, fortament influït per la seva estada a París, i de marcat caràcter impressionista. La Sala Parés també exposava pintura d’anècdota i de gènere, més del gust del públic burgés de l’època i en la línia artística més moderada. Aquests artistes més renovadors se’ls va anomenar amb menyspreu “modernistes”, pel caràcter intensament “modern” de les seves obres.

La Sala Parés anà evolucionant amb els anys i també es va anar adaptant a les noves tendències que sorgien, com els pintors postmodernistes Isidre Nonell, Joaquim Mir o Marià Pidelaserra. L’any 1925 la galeria passa a ser dirigida per la família Maragall i va seguir realitzant-hi exposicions de les noves generacions artístiques que anaven sorgint, sempre dins el corrent figurativista i defugint de les tendències més avantguardistes.
Sala Parés en l’actualitat. 

Actualment la Sala Parés continua realitzant exposicions col·lectives d’artistes del fons de finals del segle XIX i principis del segle XX. L’any 1991 la Sala Parés va ampliar la seva oferta artística cap a una vessant més encaminada a promocionar l’art contemporani tant a nivell nacional com internacional, creant la Galeria Trama.

Més informació: http://www.salapares.com/
Localització: https://goo.gl/maps/5tiyD

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada