L’Auca del Senyor Esteve (C/Petritxol). Barcelona.

El nom d’aquesta parada fa referència al títol d’una famosa novel·la de Santiago Rusiñol publicada l’any 1907, plenament modernista. Al carrer Petritxol s’hi poden trobar diverses majòliques i concretament n’hi ha una que explica a través de 27 vinyetes el relat d’aquesta famosa novel·la.
Carrer Petritxol en l'actualitat. 
Aquesta majòlica es troba situada a l’històric carrer Petritxol, on al llarg de les seves parets es poden observar algunes plaques de ceràmica amb indicacions o dibuixos, conegudes com majòliques. A través d’elles es pot conèixer la història del carrer, que el 1959 es convertí en el primer carrer peatonal de la ciutat. S’hi poden trobar des d’indicacions de civisme com “Estima y difunde el civismo en la calle” fins les que expliquen situacions de la història del carrer i dels seus personatges, així com la majòlica de L’Auca del Senyor Esteve, de Rusiñol.
Majòlica "Estima y difunde el civismo en la calle".
Majòlica sobre Santiago Rusiñol. 


Pel que fa a la novel·la, es tracta d’una fusió d’un quadre de costums del segle XIX i de l’auca (creació artística precedent clar del modern còmic). Està formada per 27 capítols sobre tipus i escenes del barri de la Ribera de Barcelona, la qual fou il·lustrada per Ramon Casas en 27 dibuixos. La novel·la és un clar manifest de l’artista que defensa sintèticament la nova orientació i concepció de les relacions artista-societat que van sorgir durant el modernisme.
Majòlica de L’Auca del Senyor Esteve, al carrer Petritxol.
Es tracta d’una obra plenament modernista, en la qual es poden veure reflectits tots els valors de la societat de l’època. L’eix temàtic és l’enfrontament entre l’artista i la societat, problemàtica que va viure el propi Rusiñol, doncs s’ha considerat en certa manera una obra autobiogràfica, essent el personatge d’en Ramonet l’alter ego de Rusiñol. El Senyor Esteve representa el prototip de comerciant-botiguer, amo d’una botiga de betes i fils anomenada “La Puntual”, preocupat per la continuació del negoci per part del seu fill, que li surt artista. És el mateix que succeí a la família de Rusiñol, doncs el seu avui regentava la botiga del carrer Princesa 37 i volia que el seu nét seguís les seves passes, però Rusiñol només hi treballà fins la mort d’aquest, doncs assistia d’amagat a classes de dibuix de l’Acadèmia Moragas, i posteriorment es dedicà a la vida artística i bohèmia i deixà el negoci familiar. 

Rusiñol va saber reflectir a la perfecció la funció històrica de la burgesia en el seu moment més àlgid. El senyor Esteve esdevé símbol de la classe a la qual pertany, la burgesia catalana, de la mateixa manera que Ramonet esdevé símbol de l'artista modernista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada