Museu del Cau Ferrat. Sitges.

La població de Sitges adquirí una gran importància en l’època  modernista actuant com a bressol d’aquest moviment, gràcies als teatres, festes modernistes, arquitectes de renom i la presència constant d’intel·lectuals i artistes que van deixar la seva empremta a la vila.
Vista de Sitges des del monument d'El Greco, finals S.XIX.
Santiago Rusiñol s’hi va instal·lar quan va crear el Cau Ferrat l’any 1894, unint dues cases de pescadors, Can Sense i Can Falua. havia estat el taller i alhora habitatge de l’artista Santiago Rusiñol. En aquest edifici hi va albergar la seva col·lecció de ferros forjats iniciada a Barcelona, al pis del carrer Muntaner, a més de les seves col·leccions artístiques.
El Cau Ferrat, finals S.XIX. 
El Cau Ferrat esdevingué un autèntic temple de l’Art i el lloc de referència de la bohèmia de fi de segle catalana. Per allà van desfilar grans personalitats de l’època, des de poetes com Joan Maragall; músics com Eugène Ysaye o Manuel de Falla i escriptors com Àngel Guimerà, Benito Pérez Galdós, entre molts d’altres, els quals van obrir Catalunya als corrents europeus més innovadors del moment.

Des de l’any 1993 el Cau Ferrat s’inaugurà com a museu i actualment alberga la important col·lecció que va anar generant el propi artista durant molts anys, des de pintura i dibuixos, ferros forjats, vidres i ceràmiques. Actualment el museu es troba tancat per reformes. No obstant, es pot realitzar una visita virtual al museu a través de la pàgina web del mateix, adjuntada al final.

Durant la seva estança a Sitges, Santiago Rusiñol va celebrar les famoses Festes Modernistes (1892-1899), que convertiren a Sitges en tot un referent del moviment modernista. Rusiñol organitzà cinc actes culturals celebrats a Sitges durant els anys 1892-1899 que es van anomenar “Festes Modernistes” i van ser la manifestació estètica més important del modernisme, pública i col·lectiva, convertint la població com la “Meca del Modernisme”. Les cinc festes foren les següents:

1. Rusiñol comença organitzant la festa major de St. Bartomeu l’any 1892, anomenant-la “Primera Festa Modernista”, consistent en una exposició de Belles Arts a l’Ajuntament de Sitges, amb obres d’artistes catalans com Mas i Fontdevila, Eliseu Meifrèn, Felip Masó o Josep Mirabent.

2. L’any 1893 es celebra la “Segona Festa Modernista” dedicada al teatre i a la música simbolistes, amb un concert d’Enric Morera, la representació de “La intrusa” de Maeterlink, entre d’altres.

3. El 1894 es celebra la “Tercera Festa Modernista”, coincidint amb la recent inauguració del Cau Ferrat, i per tal de donar solemnitat a l’acte, es realitzà una processó des de l’estació fins al Cau Ferrat, de dos quadres del Greco que Rusiñol adquirí a París També es celebrà un certamen literari, publicant-se un volum antològic de la literatura catalana del moment.
Certamen literari celebrat a Sitges, 1894.
4. El 1897 es celebra la “Quarta Festa Modernista” dedicada al teatre líric català, al Teatre el Prado de Sitges, amb l’estrena de l’òpera “La fada” d’ Enric Morera. El cartell anunciador el dibuixà Miquel Utrillo, i les decoracions les feren Rusiñol, Utrillo i Mirabent.
Cartell d'Alexandre de Riquer per a l'estrena de l'òpera La Fada, 1897. 
5. Finalment, el 1899 tingué lloc la “Cinquena Festa Modernista” al Retiro de Sitges, que consistí en un concert de piano, interpretat per Joaquim Nin, amb obres de Morera, Gay, Alió, Grieg i Scarlatti. També es representaren les obres teatrals “Lladres!” i “La reina del cor” d’ Ignasi Iglesias, i “L’alegria que passa”, de Rusiñol, amb música d’Enric Morera.

Si voleu aprofundir sobre la figura de Rusiñol a Sitges, així com en el moviment modernista, podeu realitzar alguna de les visites guiades que es realitzen a la vila, les quals se centren en oferir una visió ampla sobre l’impacte del modernisme a la vila, en les seves diferents vessants, ja sigui literària, pictòrica o arquitectònica.

Més informació:

Localització: https://goo.gl/maps/qmZER

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada